söndag 28 december 2014

Åter till rötterna!

Vi närmar oss årets slut och även om det varit väldigt tyst här på bloggen har många tankar om sparsamhet och viktiga val vridits än hit och dit och tänkts igenom om och om igen. Jag har varit ovanligt mycket sjuk under den här hösten och det tillsammans med en nattaktiv ettåring har gjort att orken och tiden för att blogga varit liten. Jag hoppas att det kommande året ska bli annorlunda eftersom just skrivande är så avslappnande och viktigt för mig. Om någon läser mina inlägg spelar mindre roll även om jag blir jätteglad när jag ser att någon tagit sig tiden att kommentera eller ställa frågor, det känns meningsfullt att få ge andra input!

Jag hade mål jag ville uppnå under 2014, många av dem handlade om att må bättre eftersom jag i slutet av 2013 var mitt uppe i att rehabiliteras efter en utmattningsdiagnos. Jag minns att orken börjat återvända mer och mer vilket jag var väldigt glad över men jag hade fortfarande ganska mycket problem med ångest och oro kopplat till situationer där jag förväntades prestera något. Det blev bättre och bättre under våren och sommaren, faktiskt så pass bra att jag under hösten inte haft några större problem, en del mindre känningar bara. Helt underbart! På så vis kan man nog säga att alla mina mål om att må bättre psykiskt uppfylldes. 

Bättre fysisk hälsa hade jag nog också någon ide om men det har inte alls varit aktuellt att engagera sig i. Jag har inte haft ork och inte heller prioriterat det framför att få vila och slappa på kvällarna vilket jag behövt för att orka med heltidsjobb. Jag ville också sluta äta socker men det gick det VÄLDIGT dåligt med. :) 

Ekonomiskt hade jag också mål, ett kortsiktigt först att spara ihop till 40 000 på mitt sparkonto, ett mål som jag inte kunde nå eftersom sjukdomar och lite oväntade utgifter dök upp. Men nya tag och nya mål väntar runt hörnet! Mitt långsiktiga mål var att ha en buffert på 100 000 kronor. Jag har inga planer på vad jag ska göra med de pengarna men det skulle vara så roligt att titta på sitt konto och se summan! 
Jag ville att min konsumtion skulle vara väldigt medveten och helst bestå av second hand för att försöka hjälpa till att minska sopberget även om jag avstod från ett regelrätt köpstopp. Det tycker jag fungerade väldigt bra men känner att min längtan efter ett ordentligt och utmanande köpstopp vuxit sig starkare under året. Vad händer när man verkligen tar klivet ut i det okända och på fullaste allvar inte konsumerar om det inte handlar om väldigt basala behov som behöver tillgodoses? Hur känns det att avstå från saker för att inte bryta avtalet med sig själv? Spännande tankar och ett inlägg med mina slutliga beslut kommer snart, jag ska bara finputsa lite på de sista tankarna för att vara säker på att lyckas med mina förutsättningar. 

En sak som jag dock redan bestämt mig för är att återta min tron som Snålmor i skafferiet. Sista året har min bekvämlighet och ork på många sätt fått sätta ramarna för matinköp och meny och det har verkligen kostat. När 2014 började fanns ett rejält överskott med pengar på vårt matkonto men det har knaprats upp sakta men säkert när vi unnat oss än det ena och andra. Nu ska det väl också tilläggas att det köps även blöjor och apoteksvaror från det kontot samt att båda barnen fått konstaterade allergier under året och därför behöver specialkost som är betydligt kostsammare än den vanliga. Men det är inte hela förklaringen. Snålmor har varit lat istället för snål och nu är det dags att ta tag i detta. Därför har maten både igår och idag baserats på rester och så kommer det att fortsätta så långt det är möjligt framåt. Ett bra sätt att hålla sig själv på banan är att vara offentlig med sina ansträngningar och därav inläggets rubrik; Snålmor ska bli mer noga med att berätta om dagens måltider, precis som hon var i början av sin bloggarkarriär.1 kommentar:

  1. Då är vi två! Jag ska ha köpstopp (igen) och det ska bli så härligt. Endast underkläder om nöden kräver. Maten har varit lite för vidlyftig de två senaste månaderna så där ska det spännas skärp vill jag lova! Viktnedgång pågår och jag ser fram emot nya energier med det nya året. Kram fr sö Dalsland.

    SvaraRadera