fredag 18 april 2014

Grillmiddag!

Skärtorsdagen hade vi sedan länge bestämt oss för skulle vara grillpremiärdag i hushållet och därför hade en mycket god vän bjudits in, varför inte passa på att dela med sig av det goda liksom?

Menyn bestod av benfria kotlettrad, marinerad i en hemkokt ölmarinad, egenklyftad potatis i ugnen, en god sallad med fetaost, fetaostsås med mango chutney, bearnaisesås på flaska och slutligen päronpaj med mandelmassa, vaniljgrädde och pinjenötter. Och vari ligger snåleriet i detta?

Jo! Grillmiddag är helt fantastiskt underbart gott tycker Snålmor men hon vet också att det snabbt förvandlas till en otroligt dyr affär och råder alla att därför planera en smula i förväg inför den kommande grillsäsongen. Det dyraste och absolut dummaste man gör är att köpa färdigmarinerat kött, allt från 79 kr/kg upp till 129 kr/kg kan man nog få betala. Det finns givetvis icke marinerat kött som kostar detsamma men det färdigmarinerade är alltid dyrare. Marinera själv är inte alls svårt och ofta blir det väldigt mycket godare. Att bestämma sig för vad köttet får kosta kan vara en bra ide för att undvika att handla när köttet är väldigt dyrt. Finns det bara kött för 129 kr/kg kan det kanske vara en god ide att avstå grillmiddag den dagen och istället välja något annat. Snålmors aktuella kotlettrad köptes in för två veckor sedan och kostade då 29 kronor/kilot. Det var givetvis ett helt galet extrapris så det köptes inte mindre än tre kilo. Då måste man själv skära köttet i lämpliga kotlettbitar men det överlever nog alla som äger en kniv. Generellt så anser Snålmor att kött till grillmiddag inte ska kosta mer än 50 kronor per kilo. Därför hamstrar man när möjlighet ges.

Marinaden kokades på en öl som smakade vedervärdigt, chilisås, diverse kryddor, klyftad morot och två rödlökar. Sen mixade jag alltihop med mixerstav så det blev som en grötliknande röra som var lätt att fördela över köttet. Efteråt frös jag in resterna av marinaden så den håller sig fräsch till nästa grilltillfälle!

Att köpa pommes frites, klyftpotatis, potatissallad, gratäng osv behöver inte bli överdrivet dyrt ifall det kan fyndas på extrapris. Men sällan blir det lika billigt som att köpa ett kilo eller två av råvaran potatis och själv ordna till det. Gårdagens potatis kom från en 5 kilos säck från Willys. Den köptes in förra månaden och kostade 15 kronor. Jag skalade och klyftade samt ugnsstekte med smör i cirka en timme.

Salladen bestod av sallad i påse för 10 kronor, småtomater från låda för 5 kronor lådan samt gurka för 19.90 kronor/kg. Salladsost från ICA Basic kostar mellan 13-15 kronor paketet och smakar väldigt gott. Äkta fetaost av valfritt märke kan kosta nära 40 kronor paketet och det är det inte värt. Halva paketet blev en röra med en klick turkisk yoghurt samt mango chutney. Vi serverade även bearnaisesås på flaska, går säkert göra billigare själv men en enkel och väldigt god lösning.

Efterrätten fanns i veckans reklamtidning från ICA och var där åtta småpajer i små aluminiumformar. Sådana formar är ganska dyra och jag såg ingen som helst poäng med att slösa pengar på det. Istället gjorde jag lite mer deg och använde en vanlig pajform. Det bästa med det här receptet var att jag fick användning för den snutt mandelmassa som återstod sedan semmeltider och de halvtrista päronen som fanns i kylen, och gott blev det! Jag slängde i sista sekund på några after eight plattor som stod i skafferiet och det var nog bra det, tror inte det hade varit lika gott utan. I receptet ingick också rostade pinjenötter som jag faktiskt unnade mig att köpa till. De blev verkligen goda ihop med pajen men jag är tveksam till om de EGENTLIGEN är värda den tjuga de kostar att köpa. Mängden nötter är bara ett par få matskedar och de höjer portionspriset något fruktansvärt så nästa gång får de nog lov att vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar