tisdag 26 augusti 2014

Själslig ekonomi

Till och från nämner jag uttrycket "själslig ekonomi" och det jag menar med det är att göra investeringar som kanske inte är nödvändiga men som ger en sådan glädje att det blir värt insatsen av tid eller pengar. Vad den investeringen är blir förstås olika saker för olika människor och inte heller kan man göra investeringen för ofta; då blir det istället fråga om klassisk konsumtion.

Jag älskar människor och investerar gärna tid och även pengar i form av att bjuda på mat eller fika när vi ses, oftast då hemlagat eller hembakat förstås. När jag träffar en vän hemma hos mig vill jag att den ska slappna och känna sig välkommen, känna att jag har tänkt på den genom att erbjuda något gott att äta som jag vet att den personen tycker om.

I veckan har jag gjort två investeringar i min själsliga ekonomi som jag verkligen blev glad över. Dels har jag köpt mig ett par nya gummistövlar. Jag använder ofta det eftersom jag dels arbetar mycket i min trädgård men också gärna rör mig i skogen där det är ett viktigt plagg. De gummistövlar jag har haft är ett par som jag fick ärva av en bekant i samband med att vårt hus brann ner 2009. De var inte nya då och har sannerligen inte blivit nyare eller mindre nötta. Ärligt talat har det läckt in i den högra stöveln de senaste två åren men jag har tänkt att ja, jo, jag får köpa ett nytt par. Sen någon gång. Men nu var det alltså dags!

Den andra investeringen är en i mina ögon otroligt lyxig pryl, en ogräsupptagare från Fiskars. Den var på rea och även då var den dyr men efter att ha prövat en likadan i somras så har jag tänkt att en sån ska jag ha så småningom. Maskrosor i min gräsmatta stör jag mig inte det allra minsta på, den går ju till och med att äta, men tistlar, skräppor och brännässlor är faktiskt inga trevliga saker att ha i gräsmattan. Ska man få bort dem måste de upp med roten och utan ett redskap måste de grävas upp för hand vilket är ganska omständigt och inte heller ger så bra resultat alltid. Jag har en god vän som har en trädgårdsfirma och använder sin flitigt, det ger ett bra resultat och går också fort. För mig alltså en klart godkänd investering i min själsliga ekonomi eftersom jag kommer att använda den mycket och den kommer spara både tid och rygg. Härligt!

2 kommentarer:

  1. Fint uttryck det där, själslig ekonomi. Och jag tycker du har gjort två bra investeringar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar tackar, jag gillar både uttrycket och investeringarna! :)

      Radera