lördag 11 oktober 2014

Rensa i röran

En trevlig sak som kommit sig av att hålla på med köpstopp och sådana tankar är att min ordningssamhet som fick ta rätt mycket stryk i samband med min utmattning fått hjälp på vägen tillbaka. Jag har lättare för att koncentrera mig ifall det är relativt ordnat omkring mig och rutiner hjälper mig att träna upp min förmåga att hålla en röd tråd. Under året som gått har jag rensat mycket bland mina saker, bland annat genom utmaningar från andra men också på eget bevåg. Det har varit otroligt befriande omän ibland knepigt. Jag har läst en hel del om minimalism som jag nog skulle kunna tänka mig att leva ut mer ifall jag inte hade familj som kanske vill ha mer än två kastruller.

De senaste månaderna har jag märkt en tendens hos mig själv att gärna släpa hem saker men inte släpa ut så nu tycker jag att det börjar vara dags att ta tag i saker igen. Sagt och gjort har jag därför idag rensat bland min sons leksaker. Han har egentligen inte fått några egna saker utan allt är ärvda saker från hans storasyster men han är glad ändå och leker på. Det finns massor med saker eftersom många tyckte väldigt synd om oss i samband med att vårt hus brann ner och därför rensade hemma och skänkte till oss och alltid något till vår dotter. Det var väldigt generöst av alla dessa snälla människor och därför har vi också väldigt mycket leksaker. För mycket. Iallafall tycker jag att det är på tok för mycket och har därför rensat så att vi ställt bort det mesta och istället kan byta ut lite saker då och då så att det blir roligt med leksakerna under en längre period. Han fyller snart år och jag har känt mig hemsk men försökt vara tydlig med att vi INTE vill ha leksaker. Egentligen vore blöjor eller pengar det allra bästa men jag märker att många av våra inbjudna gäster gärna vill få ge saker som går att stoppa i ett paket eftersom man har en känsla av att det borde vara så. Därför har jag försökt önska honom lite praktiska småsaker också som spillfria muggar och dylikt. Vi får väl se hur det går. :)

Åter till rensandet! I mitt vardagsrum står också två fullproppade kartonger med barnkläder samt en påse med saker som också de ska skänkas bort. Det finns mer saker att rensa bort men händelser på mitt jobb har gjort att jag inte riktigt kommit igång som jag velat. Egentligen hade jag tänkt utmana lite Snålmorsvänner och bekanta på en rensautmaning under oktober men det fanns tyvärr inte tid till att fullt ut engagera sig i det. Vi får se ifall jag sparar det till november och gör en grej av det eller bara kör för mig själv. Det är alltid roligt att vara flera stycken som kämpar mot ett nytt mål ihop, sist jag körde tillsammans med några andra köpstoppare var det jätteroligt att läsa och se deras bilder på dagens rensningar! Sen var det också en enormt skön känsla att rensa på en daglig basis och verkligen få anstränga sig i slutet för att lyckas. En brist hos den moderna människan tror jag är frånvaron av att tvingas avstå. Den moderna människan avstår ingenting, impulser och önskemål är till för att följas, därför har vi SMSlån.

En utmaning som jag antagit är att inte köpa några nya kläder på ett år utan bara handla second hand förutom underkläder och strumpor. Det är inga som helst bekymmer för mig eftersom jag egentligen redan handlar det mesta så. Särskilt mycket handlar jag inte heller utan det blir saker som behövs eller om jag har så tur som jag skrev i mitt förra inlägg och FÅR jättefina kläder av snälla kompisar. Och hur mycket kläder behöver man egentligen? Nja, inte särskilt mycket. Jag har läst någonstans att vi egentligen bara använder 10 procent av vår garderob och resten bara hänger där. Det är ju faktiskt helt fruktansvärt. Själv har jag väldigt mycket kläder tycker jag själv men det används faktiskt alltihop och jag ser att en del av det också börjar vara ganska så nött. Två par jeans har gått sönder under den här månaden och de kommer att lagas men jag får nog inse att de börjar vara slut omän de kommer leva vidare som trädgårsbyxor och lagningslappar så småningom. Det ena paret funderar jag på att sy en jeanskjol av, ett väldigt behändigt sätt att ta hand om gamla jeans. Förutom byxorna finns det en del som börjar se rätt nött ut men när är det okej att rensa bort plagg? Ska allt användas tills det faller sönder eller är det okej att rensa bort det som ser färdigt ut? De här frågorna har jag inte riktigt tagit ställning till ännu. Jag har även sänglinne och handdukar som börjar vara rejält slitna men kan tjäna vidare ännu ett tag med lite lagningar och omsorger eller ska de rensas ut? Detta tål att tänkas igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar