tisdag 3 mars 2015

Vettigt vinstfirande med själslig ekonomi

Under den gångna helgen så tävlades det i skidor. Det är hushållets fader och det äldsta barnet som vurmar för den typen av aktiviteter, Snålmor nöjer sig med att packa en väska med förtäring och heja på. Nu blev det ju så lyckat att barnet gjorde sitt hittills bästa lopp och fadern vann en ny och rätt så dyr köksfläkt i utlottningspris. Detta måste givetvis firas!

Dagens middag var planerad att innehålla någon slags stek och en potatisgratäng vilket hade varit bra firarmat. Men ack, Snålmor hade återigen drabbats av sjukdom och lätt feber och kände sig efter en dag i skogen där hon burit runt på husets yngsta barn som inte var helt nöjd med tanken på att gå ute i skor inte det minsta intresserad av att skala potatis och steka stek. Den snabba och enkla lösningen hade varit någon slags skräpmat, en utgift på ungefär 300 kronor för vår familj. Det kändes väldigt onödigt med tanke på att Snålmors budget för övrigt denna månad är ganska prick 300 kronor då förra månaden blev dyr på grund av många dagar med sjuka barn. 

Istället styrdes kosan mot en närliggande butik där Snålmor inhandlade en grillad kyckling, pommes frites och ett par tomater. Det kostade 80 kronor och räckte till middag samt en stor laddning kycklingsallad till dagen efter. Alla åt och var nöjda. Det billigaste hade såklart varit om vi hållit den matplan som redan fanns och hade ingredienser till hemma men i jakten på ett ekonomiskt balanserat liv får man inte heller glömma bort det jag kallar "själslig ekonomi" alltså tillfällen när utlagda pengar gör en verkligt gott även om utgiften inte var 100 procent nödvändig. Detta var en sådan dag och måltiden blev en bra avslutning på familjens helg.Slutet gott, allting gott som det står i sagorna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar