måndag 30 september 2013

Sparade pengar vecka 39

Jag brukar läsa en blogg som heter "Hemmamammans liv" som varje vecka listar pengasparande åtgärder som företagits i hushållet för att uppmuntra det egna arbetet med just att spara pengar och leva mer resurssnålt. Det tror jag är ett enkelt sätt att visa på resultat av sina ansträgningar och också ett bra sätt att tipsa andra så det tänkte jag faktiskt ta efter.
Hemmamamman har som jag förstått det byggt upp en lista med de saker som hon gör varje vecka och lägger sen till de som är speciella för den veckan. Jag har en del funderationer på hur jag ska lyckas komma ihåg saker då jag har en del problem med minnet men det är ju också en av sakerna med bloggen, att den ska hjälpa mig komma ihåg och få en överblick.

Jag har bestämt mig för att också ta upp saker som sparat pengar även om man de facto skulle tjänat eller sparat mer pengar genom att avstå från inköp eller konsumtion av vilket slag det nu rör sig om. Jag har ingen ambition att bli den snålaste av snåljåpar som fnyser åt folk som unnar sig en sockerbit till kaffet, att vara en Snålmor och själv ha bakat bullen till kaffet duger gott för mig!

Gjort egen turkisk yoghurt.
Första omgången blev bra efter lite fix, den andra omgången blev inte alls bra trots att jag följde "rädda upp instruktionen". Som tur är jag medlem i en självhushållningsgrupp på FB där jag fick lite tips och råd kring vad som kan ha gått fel. Har också fått ett boktips som jag ska ta till mig och läsa på mer om hur man gör egna mejeriprodukter.


Vattnat med vatten från torktumlaren.
Jag har rätt mycket krukväxter inne och har även på min önskelista att uttöka den gröna floran med fler nyttoväxter som paprika, egen chili och kryddväxter. Det är inte fasansfulla summor det handlar om vad gäller att slå på vattenkranen och tappa upp vatten för blomvattning men det är ju dumt att bara hälla bort brukbart vatten då så många människor i världen saknar rent vatten. Det finns miljontals människor i världen som skulle ge vad som helst för att få dricka mitt torktumlarvatten. Nu använder jag väldigt sällan torktumlaren, det är egentligen bara handdukar och sängkläder som hamnar där av tid och utrymmesskäl. Jag skulle kunna vattna med vatten från vattentunnan ute men det blir ett större projekt om det ska springas och hämtas vatten i flera omgångar utifrån varje gång jag ska vattna vilket blir rätt ofta under sommaren. Vi får se om jag utvecklar en bättre strategi under föräldraledigheten, snö är ju gratis och ger vatten och finns i överflöd här där jag bor vintertid. Om man skaffar sig en hink eller två kan man alltid ha klart blomvatten redo. Jag har också en förhoppning att ha tålamod att inte köra all tvätt på en gång vilket jag gärna gör nu efter att först ha samlat ihop till ett berg. Då ryms inte all tvätt att torka samtidigt och så blir det torktumlaren som löser knipan. Dock planerar jag att använda tygblöjor till det väntade tillskottet varvid jag väljer att inte bestämma mig för om torktumlarens dagar är räknade eller ej. Det är för övrigt, liksom tvättmaskinen, en modern energisnål variant.


Gratis hockeybiljett
På sambons arbetsplats har de förmånen att under hockeysäsongen kunna delta i utlottningen av möjligheter att se vårt lokala hockeylag live då företaget har säsongsbiljetter. Det är rätt populärt eftersom laget tillhör det som numer kallas Svenska hockeyligan. Min sambo hejar på ett annat lag och är därför inte alls särskilt intresserad om inte de två lagen möts vilket de gjorde nu denna lördag och han hade turen att få en biljett! Så gratis hockey blev det och även så en insparad resa för handling, dvs vi körde inte 8 mil tur och retur enkom för att handla.


Ätit extraprismål på Korvgubben
Vi hade planerat sedan tidigare att äta på restaturang den här dagen men fick problem med ett filter till tvättmaskinen och hade en liten översvämming att ta hand om innan vi kunde åka till stan. Därför krympte tiden till restaurangebesök drastiskt men hamburgare och pommes frites är ju också gott. Billigt blev det också eftersom maten var nedsatt på grund av att det var matchdag. Det var ju bra att veta att det alltid är extrapris på matchdagar för just den aktuella hamburgerkedjan är vår favorit.


Bakat eget bröd
Under veckan har det bakats både det fiffiga restbrödet som tar tillvara på gammal frukt och också långfranska för att kunna rosta. Den här gången var jag också så företagsam att jag skar upp brödet innan jag frös det så att det ska gå snabbt att få tillgång till en rostad macka. Fyra bröd gjorde jag så förhoppningsvis räcker det ju en liten stund iallafall. Vi äter mer mjukt bröd har jag märkt när jag bakar det själv men det må då vara. Det är ett billigt nöje att äta en hembakt smörgås. Själv äter jag gärna hårt bröd vilket mannen i huset helst bara vill ha till maten och barnet helst inte alls. Nog skulle jag strängt kunna förbjuda mjukt bröd hemma men jag ser inte riktigt poängen med det. Nästa vecka vankas det nog bak av sirapslimpa. Tänkte försöka få till ett brödlager i frysen inför min kommande förlossning så jag slipper tänka på att baka det första jag gör vid hemkomsten.


Barnfilmsklubben
I ett samhälle i närheten av vår by finns ett Folkets Hus som kommit på något smart för att locka folk; en barnfilmsklubb! Många småbarnsföräldrar drar sig för att gå på bio med barnen då det blir rätt dyrt. En biljett går på runt 70 kronor och även om föräldern gärna skulle slippa se Bilar 3 måste den ju ändå betala. Sen ska det köpas godis, läsk och popcorn för rätt dyra pengar, och förmodligen orkar inte barnet allt eller börjar må illa av att ha ätit för mycket. Sitta still ska de orka göra också och även stå ut med att stanna trots att filmen kanske är lite otäck. För oss som bor utanför centralorten ska det ju också köras bil så man får ju räkna med att ett ordinärt biobesök kostar iallafall 250 kronor för en vuxen och ett barn. Det är rätt mycket pengar om besöket bara varar en halvtimme.

 Det här har ju då den lilla folkets husföreningen tagit fasta på och därför ordnat det så att för 50 kronor får barnen se 10 filmer som är relativt nya. De kör varannan söndag för att det ska räcka lite längre och också hålla uppe intresset så det inte blir för tråkigt.Föräldrarna går in gratis eftersom man ju inte så gärna skickar sina små barn ensamma på bio, iallafall inte om man är relativt rätt skruvad i huvudet men inte har något större utbyte av barnfilm.
Det kostar att köra de fyra milen fram och tillbaka givetvis, betala de 50 kronorna och lite godis. Fast det kostar att köpa nya filmer också. Sisådär mellan 100-199 kronor faktiskt plus att det inte är samma sak att se film hemma som på bio. Vårt barn var ofantligt nöjt när hon kom hem även om det varit väldigt spännande också. Perfekt träning för biobesök i storstaden så småningom.

Byten
Jag tycker det är ganska roligt att idka byteshandel och är därför med i en lokal bytes och bortskänkesgrupp på FB. Det finns även några säljsidor där jag är med och gjort många bra fynd men jag kämpar på med att försöka hålla mig till just bytes och bortskänkesgruppen för att bättre klara mitt planerade föräldraledighetsköpstopp.

I veckan har jag iallafall bytt till mig ett gäng med mindre nappflaskor av en bättre sort som kommer vara bra att ha till babyn. Bättre anser jag dem vara eftersom de inte innehåller lika mycket plastgifter som billigare nappflaskor gör. Det följde också med två barntallrikar vilket blir bra då jag såg att ett par av de vi redan har gått sönder och börjat spricka.

Jag har också fått ett gäng tygblöjor av en gammal arbetskompis som ska hämtas och som jag beslutat mig för att belöna med en god god kaka av något slag även om hon inte ville ha något för dem.2 kommentarer:

  1. Kan du inte lägga upp receptet på restbrödet?

    SvaraRadera
  2. Ja det ska jag absolut göra, tänkte göra separata receptinlägg så det blir enkelt att hitta dem. :)

    SvaraRadera