tisdag 25 november 2014

Ärtsoppa

Snålmor är en varm vän av så kallad husmanskost och även av tanken på att äta soppa en gång i veckan. Därför blev det för någon dag sedan ärtsoppa på menyn eftersom det fanns ett paket gula ärtor i skafferiet och ett paket rimmat sidfläsk i frysen.

Ärtorna lades i blöt över natten och kokades sedan med 1,5 liter vatten i ungefär 3 timmar. I de flesta recept står det 1-1,5 timmars koktid men det är på tok för lite för en riktigt god ärtsoppa! Koka på bara och låt även sidfläsket koka med i helbit tills det är mjukt. Skär sedan i tärningar och ner i grytan tillsammans med ett par teskedar timjan, ett par smulade buljongtärningar och lite salt. Hur gott som helst!

Till detta serverades det även pannkaka utan mjölk då det visat sig att bägge barnen i hushållet är överkänsliga mot mjölk. Just denna gång användes det havremjölk och vatten, men det går även att göra på enbart vatten. Tillsätt lite olja i smeten bara och låt även smeten svälla en stund innan gräddning så brukar det fungera fint! Man bör också tänka på att slänga i 1-2 dl mer mjöl än sitt ordinarie recept, annars finns det väldigt lite som kan gräddas.

Bon appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar