torsdag 27 november 2014

Julförberedelser

Den alltid så kloka Snålcoachen skrev ett väldigt bra inlägg om att förbereda sig för jul och den konsumtion som anses höra till. Trots kriser och elände hit och dit så slår julhandeln år efter år alltid nya rekord och i år är inget undantag. Det här provocerar mig en del, framförallt nu när vi vet att skillnaderna mellan hur människors inkomster ser ut och vilka livsvillkor man har har ändrats väldigt mycket de sista åren. De som har haft det gott ställt har i regel fått det bättre och svaga och sjuka sämre. Att de som fått ännu mer pengar över väljer att plöja ner det i ännu fler paket eller dyra delikatesser som slängs halvätna dagen före nyårsafton provocerar mig något oerhört. Jag missunnar självklart ingen en trygg ekonomisk situation men har man det, har alltid haft och inom en överskådlig framtid inte kommer att få det sämre tycker jag att man kan dela med sig till någon som inte har. Nog om det.

Julen är på väg och med den ett helt galet tryck på att det ska köpas en massa saker. Jag gick till en affär idag på förmiddagen för att köpa nässpray och i kön så föll min blick på ett magasin som såklart hade jul som tema. Det var inredningstips, pyssel, sista minutenklappar, recept och allt det där som hör till ni vet. Framsidan var väldigt vackert arrangerad, vitt, grått, mörkrött och silverstjärnor, vackra röda amaryllis och grön mossa. En känsla av renhet, stillhet och livet på landet, harmoni och kärlek och familjelycka; sådär som man skulle önska att det vore på jul. Fast det sällan är. Jag önskar att jag hade ork att göra sådär fint hemma men när jag tänker på så mycket arbete det skulle krävas av mig för att uppnå resultatet blir jag alldeles trött. För att inte tala om hur mycket jobb det skulle vara med att plocka bort allt efter jul och sen förvara det någonstans, HU! Det skulle också kosta en ganska rejäl slant i pengar även om jag tror att jag säkert skulle kunna hitta Snålmorslösningar på mycket och komma mycket billigare undan än vad handeln egentligen vill. 
Idag tror jag att de flesta människor inser att det vi egentligen gör när vi konsumerar som handeln vill är att köpa drömmen om ett liv som är lite bättre än det vi har. Ett liv där familjen står uppställda som en reklambild och bara ler och myser sådär som reklamfamiljer gör. Vi vet att det inte är sant men har svårt att låta den sanningen krypa allra längst in i hjärtat. 

Själv har jag kommit så långt att jag i mångt och mycket har skapat mig den julafton som jag själv vill ha även om det såklart tillkommer kompromisser eftersom andra människor är inblandade. För mig är det viktigt att julafton innehåller följande saker:

1. Nyktra människor
2. Absolut inget som helst bråk och tjafs om småsaker
3. God mat som man tycker om, inte som man förväntas ha
4. Julklappar till i vart fall barnen
5. En lugn stämning som inte rubbas av att allt inte är perfekt, man behöver INTE städa mer bara för att det är julafton
6. Karl Bertil Jonssons julafton

Läser man listan förstår man ganska snabbt att jag har erfarenhet av julaftnar som inte alls varit trevliga, faktum är att julafton länge var årets jobbigaste dag för mig och jag tillbringade den ofta med att gråta över brustna förväntningar, svikna löften och en känsla av hopplöshet över sakernas tillstånd. Julafton i mitt hus är något annat och det är jag glad för. Mina barn får inte jättedyra saker i julklapp men är dagens absoluta huvudpersoner och får värme och kärlek av alla som kommer. 

Det är själva julafton det men förberedelserna då? Jo, till 1 advent så plockar jag fram julgardiner till kök och vardagsrum som är ett stort rum. Gardinerna är rött linne, smala kappor som inte har några mönster eller typiska jultecken förutom färgen. Jag sydde dem förra hösten av tyg som blivit över från något lajvprojekt och jag tycker själv att de är riktigt snygga. Eftersom de är så diskreta blir man inte less heller och det gör inget ifall de sitter uppe ett tag under våren. Jag tar också fram en adventsljusstake, i år med extra stolthet eftersom min dotter gjorde en sådan fin variant förra hösten med konservburkar, bilder utklippta ur tidningar och bokmärken. Ute på bron brukar jag också försöka göra något slags arrangemang med natursaker och lyktor. Jag har en del planer på pynt jag skulle vilja få till men ofta stannar det vid tankar eftersom jag sällan hinner på grund av jobbet. Barnens pyssel och praktiska detaljer går före mitt eget nöjespysslande men jag tänker att det kommer en tid när barnen är större och jag har mer tid över. Det blir bra då. 

Sedan tar vi successivt fram pyntet, det mesta brukar komma upp bara några dagar innan julafton eftersom jag ofta är för trött för att ta tag i det innan dess. Själva julgranen klär vi på julafton, det har blivit en tradition att min svärmor och barnen gör det tillsammans. Det är ett fint minne för dem att bära med sig och en stund som är värdefull även för svärmor. 

Vad gäller julklappar så försöker jag att ordna det eftersom under året. Jag har en lista med alla som jag brukar handla till och där skriver jag in bra presenter som jag kommer på. Helst vill jag vara klar med alla julklappar innan december ens börjar, jag har några fasansfulla upplevelser av sista minutenshopping i bagaget som jag inte vill vara med om fler gånger. Julklapparna slår vi in antingen i papper som sparats från förra årets julklappsöppning eller tidningspapper eller motsvarande. Det här har inte att göra med snålhet, julklappspapper på storrulle är väldigt billigt, men jag tycker det är ett onödigt slöseri med jordens resurser. I år funderar jag på att pröva sy lite julklappspåsar, alltså inslagning som går att återanvända om och om igen. Fick jag bestämma helt själv skulle det bara köpas julklappar till barnen men den tanken har jag svårt att plantera hos min sambo och hans familj. För dem hör julklappar väldigt mycket till julen även om det inte är dyra saker man ger bort men det ska finnas. Själv ÄLSKAR jag att ge andra presenter. Det gör mig jätteglad att hitta en bra present och slå in den så fint jag kan på något finurligt och fint vis men jag vet ju också att jättemycket saker man ger andra är helt i onödan eftersom de bara blir liggande. Än så länge har jag inte tagit helhjärtad strid för detta men vi får väl se de kommande åren var man hamnar. Mina egna julklappsönskemål är ofta ganska enkla och praktiska. I år önskar jag mig en bättre dataväska än den jag har, limstavar till min limpistol och en plåtsax. 

Jag har en mycket pysslig sexåring som också älskar julen av hela sitt hjärta. Därför pysslar vi ganska mycket under december och då använder vi oss så mycket som möjligt av saker som redan finns hemma och gärna sådant som återvinns. Förra årets smällkarameller var jättefina och tillverkade av reklamblad, det gick hur bra som helst att avstå från silkespapper. Det är trevligt att pyssla bara för att vara kreativ en stund, det finns heller inga krav på att sakerna ska bli toppenfina och perfekta utan vi försöker att bara vara och ha trevligt när vi håller på. 

Maten köper jag under hela december och ibland, beroende på pris, redan under november. Till exempel har jag redan köpt prinskorv från vårt lokala charkuteri och lagt i frysen. Den var på extrapris för någon vecka sen men kommer knappast att vara det veckan innan jul. Sen är det egentligen bara skinkan som är riktigt dyr och den köper jag alltid svensk och om det går ekologisk. Vårt julbord är ganska sparsmakat och innehåller bara sådant som folk verkligen vill äta av. Vi brukar också dela upp det lite mellan gästerna som kommer så mina svärföräldrar medför alltid sin paradrätt sillsallad och min pappa med familj om han kommer köttbullar.  

Viktigast av allt är att julen består av närhet till människor man tycker om. Jag är inte så väldans förtjust i IKEA men årets julreklam med budskapet "Det blir jul ändå" tycker jag är härlig! För det blir det, oavsett om man bränner maten eller inte hunnit koka knäck eller städat alla skrymslen och vrår. Det blir jul ändå och det duger. 


2 kommentarer:

  1. Din lista är verkligen inte så pjåkig heller! Jag skriver under på alla punkter. Jag klarar inte ens av att tänka på alla de barn som redan nu har ångest inför en fyllejul med obehagliga upplevelser. Att känna sig trygg och få en kärleksfull jul väger naturligtvis tyngre än vilken julklapp som helst.

    Och för att gå över till något mycket ytligare så mötte jag idag en rad människor som har shoppat julpynt. Hur mycket julpynt kan folk köpa? Behöver man köpa nytt varje år? Hemma hos oss åker samma jullåda fram år efter år och det enda vi behöver komplettera med är de där klassiska fyra adventsblockljusen. Bara en tanke...

    SvaraRadera
  2. Jag har en bekant som äger TRE olika uppsättningar med julgranspynt. Det är olika färgteman och hon använder dem vart tredje år då så varje jul finns det typ sex kartonger med granpynt som bara står. Sen är det väl typ 20 kartonger till med ÖVRIGT pynt och hon köper ändå nya saker vartenda år. Herregud.

    SvaraRadera