måndag 9 februari 2015

Sopor på menyn

Snålmor älskar kunskap så Kunskapskanalen och Utbildningsradion är två av hennes bästa vänner! Det var också där som jag såg dokumentären "Sopor på menyn" som handlar om ett pars beslut att leva ett halvår bara på vad de kan hitta genom så kallad "dumpstring." Det betyder att man tar tillvara på matvaror som slängts i soporna av handeln och restauranger. Dumpstring är ett ganska kontroversiellt ämne, många är emot och betraktar det som ren och skär stöld medans förespråkarna menar att man gör världen en tjänst genom att ta tillvara det som bortskämda konsumenter ratat och i annat fall bara skulle gå till spillo.

I dokumentären får man veta att en tredjedel av matproduktionen i världen går till sopberget, mycket lite återvinns genom kompostering och all energi som går åt för produktionen av matvarorna är alltså förgäves och bortslösade. Det mesta av det som slängs är också helt duglig och tjänlig föda, det är absolut inget fel på den men slängs ändå eftersom det numer verkar vara en mänsklig rättighet att bara äta absolut helt nyproducerade produkter. Jag tror att svenska förhållanden ser lite annorlunda ut; de flesta affärer har ett system för att sälja varor på väg att passera sitt bäst före datum till ett lägre pris vilket verkar göras i mindre utsträckning i dokumentären. Det verkar också finnas en större okunskap om datummärkning och vad den står för vilket gör att mycket mer varor slängs.

Snålmor handlar ofta och gärna varor med röda lappar, använder direkt eller stoppar i sin frys och sparar både miljö och pengar vilket jag känner mig nöjd med. Dock märker jag att en del människor sneglar lite när man står vid röda lapphörnan och fyndar. Och ju mer röda lappar som åker upp på bandet vid kassan, desto mer sneglar folk. Jag tänker att det finns så mycket tankar och känslor kring att handla billigt i matväg, främst rädslor om att uppfattas som snål eller fattig. Det är rätt märkligt att det är så fult för vissa att köpa billig mat när man stolt trumpetar ut att man handlat kläder på halva reapriset, det är ju precis samma sak. Skulle då Snålmor kunna tänka sig att dumpstra? Svaret är faktiskt nej eftersom det skulle kännas väldigt märkligt att ta mat som någon annan tekniskt sett äger och inte betala för den. Jag känner mig själv och vet att det inte skulle kännas okej och även om jag har noterat att många produmpstrare med bestämdhet hävdar att det inte är olagligt att dumpstra så tror jag inte att Sveriges handlare håller med om det. Däremot tycker jag att det är helt fruktansvärt att det inte görs mer i Sverige för att ta tillvara på det som ändå ska slängas, framförallt när det finns folk som verkligen inte har. Men hur skulle det bli om folk bara FICK mat sådär gratis utan att behöva göra någonting för det? Så ORÄTTVIST mot alla oss andra som minsann betalar själva och skattar och deklarerar och allt mest vad vi nu tar oss för. Jo då, såklart skulle det vara orättvist. Men om valet står mellan att vara en människa som har ordning på livet, veckohandlar med lista och betalar för sin egen mat eller att inte ha råd med det mest nödvändiga i matväg så föredrar jag nog att vara person nummer ett. Om det dessutom var så att världens resurser skulle tas tillvara på ett bättre sätt genom att vissa fick sin mat gratis; då ser jag väldigt få problem med det.

Eftersom de flesta resterna tas omhand i mitt hushåll kan man väl i och för sig säga att även jag sätter sopor på menyn. Om jag skulle resonera som många i tvprogrammet gjorde skulle massor av mat som äts upp här hamna i soporna och bli en del av det gigantiska sopberget. Istället så fryser vi in matportioner i frysen till arbetsluncher, äter rester minst en gång i veckan men ofta runt tre, gör ny mat med hjälp av tidigare rätter eller rentutav planerar för att tillaga något som sedan används i flera steg. Det som någon gång blir över, till exempel från barnens tallrikar, ger vi till våra katter som älskar matrester. Fruktskal, rotsaksskal och sådana rester komposterar vi i trädgården och förvandlar till ny jord. Inte vet jag om det här kommer att rädda världen men det känns iallafall bättre att göra det här än ingenting alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar