lördag 28 februari 2015

Bibliotek-en underbar plats!

Dagen har spenderats tillsammans med hushållets yngste medlem som varit väldigt sjuk sista tiden och därför varit sjukskriven från förskola. Nu har det äntligen börjat vända så därför kunde vi ta en tur till biblioteket i samband med en undersökning på BVC.

Jag har ungefär två mil till närmsta bibliotek och då kan jag antingen besöka det bibliotek som finns på orten jag arbetar eller biblioteket på orten åt andra hållet. Jag måste tyvärr säga att även fast jag hursomhelst åker till min arbetsort är det nästan värt pengarna att åka extra mil till biblioteket på den andra orten eftersom det är så ofantligt mycket bättre. Det är större och har därför fler böcker och ett betydligt bättre utbud eftersom personalen är engagerad och verkligen brinner för folkbildning. Personalen på det andra biblioteket verkar inte överförtjust i att man kommer dit även om jag noterat att den värste surstöten inte arbetar där längre utan bytts ut mot yngre förmågor. Jag hoppas det ger resultat. Men nu fick jag ju åka till mitt favoritbibliotek och njuta av att gå runt och kika och lyckas hitta ett flertal bra böcker om odling som jag velat läsa under en längre tid, jippie!

Det jag egentligen har tänkt komma fram till är att biblioteken är något som vi i Sverige ska vara både tacksamma och stolta över för det är en helt fantastisk sak! Så mycket kunskap som bara väntar på en och helt gratis är det också! Många bibliotek ordnar också kringaktiviteter förutom att låna ut böcker,filmer och skivor, till exempel hittade jag inbjudningar till både att göra halsband av knappar och information om att odla sina egna grönsaker. Vid båda tillfällena skulle det bjudas på gratis fika liksom själva aktiviteten var avgiftsfri. Helt fantastiskt! För min del spelar det ingen roll om det tas ut en avgift vare sig för fika eller evenemang men för en del människor har det stor betydelse och därför gör det mig väldigt glad att se att det görs tillgängligt för många.

Jag har alltid älskat bibliotek och har spenderat otaliga timmar på diverse sådana genom livet och jag hoppas på många fler. Tanken med bibliotek; att kunskap och kultur ska vara tillgängliga för alla utan kostnader passar också bra in på mina tankar om minimalism och att inte äga mer än vad man behöver. Jag har genom åren köpt mängder med böcker på reor och loppisar, läst dem och sen har de mest stått i bokhyllan. För mig var det till en början helt otänkbart att göra mig av med en bok som jag en gång fått i min ägo; böcker var nästan levande varelser med något heligt över sig. Jag har flyttat ett par gånger och mina vänner svor alltid över de många lådorna med böcker som var både tunga och besvärliga att bära. Alla de böckerna brann sedan upp 2009 då vårt dåvarande hus fick nog av livet på självaste trettondagsafton och förvandlades till aska och skrot. Att böckerna försvann var en sorg men när jag återhämtat mig lite insåg jag att det egentligen nog var bara en specifik bok som jag verkligen var uppriktigt ledsen över att ha förlorat, resten var materiella saker som inte spelade någon roll.

Nu några år senare så äger jag en del böcker igen men jag har blivit mer selektiv med vilka böcker jag köper och vilka jag behåller även om jag köpt dem. De flesta böcker jag blir sugen på att äga lånar jag först, oftast på biblioteket, och sen om de är av sådan kaliber att jag tycker de är värda att förvara försöker jag få tag på dem. Mitt odlingsintresse har ökat mycket de senaste åren och jag märker att min boksmak därför ändrats en del, tidigare var det skönlitteratur som jag oftast ville läsa och köpa, nu är det faktaböcker om odlandets ädla konst. Oavsett vad det är jag längtar efter så finns biblioteket där för att hjälpa mig till nya kunskaper och läsupplevelser, härligt!

1 kommentar:

  1. Jag håller med, bibliotek är fantastiska!!

    SvaraRadera