söndag 6 juli 2014

En sockerbagare här bor i staden...

...eller iallafall en Snålmor som idag gjort det hon verkligen gillar allra bäst; pyssla i köket och snåla!

Det skulle bakas tårta till kyrkfikat och valet föll på Sommartårta med limecurd och bärgrädde.
Den totala kostnaden för tårtan som enligt receptet ska vara 24 bitar blev 101 kronor, alltså 4 kronor per bit. Det blev över ungefär en fjärdedel så jag skulle nog vilja säga att har man mer att bjuda på än bara tårtan så kan man utan problem få den att räcka till 30 personer.


Visst lät det billigt och bra med dryga hundringen för en så stor tårta? Jajamen, det är det och hade inte Snålmor varit Snålmor hade den varit betydligt mycket dyrare. Till exempel så kokade jag egen limecurd och fick tag på jättebilliga limefrukter som låg i extraprisvagnen på affären eftersom de var på väg att bli dåliga. Egentligen hade jag tänkt köpa citroner och göra lemoncurd men citronerna var dyra och limefrukterna sagolikt billiga så det var inget svårt val. Det blev för övrigt helt sagolikt gott med lime till, nästan bättre än citron till och med! Jag hade också turen att hitta en karta ägg med tjugo ägg för 16 kronor, det billiga priset kom sig av att bäst före datumet var på väg att gå ut. Ägg är per styck annars ganska dyra och kostar ytterst sällan under kronan. Margarinet köptes i vintras efter jul för 10 kronor paketet eftersom det reades ut då omslagspapperet såg ut som ett julklappspapper. Jag köpte tio paket som har bott i min frys sen dess och eftersom förvandlats till mat och bak. Mjölet var köpt på extrapris och mjölken nedsatt med halva priset eftersom det också var på väg att passera bäst före datumet. Jag har inte räknat ut exakt vilken prisskillnad det gör men jag skulle gissa på ungefär 50 kronor. Det är inga jättesummor men likafullt pengar som nu kan investeras i något annat.
 

Av resterna som blev över från limecurden, dvs skal och frukkött kokade jag limemarmelad. 5 små burkar blev det, perfekta att ge bort i present istället för tex en blomma till värdinnan eller så. En bra Snålmorsdag helt enkelt!


 4 kommentarer:

 1. Intressant, jag är själv ingen storbakare, däremot är min tjej det. Har du några rekommendationer på bra och nyttigt som man borde tipsa henne om? Givetvis plus om det är billigt då jag tycker att vissa ingredienser i mathyllan är extremt dyra.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!
   Jag skulle säga att det mesta i bakväg går att göra billigare genom att ligga steget före och tex hamstra basprodukter för bak på extrapris och att tänka lite kreativt på plats i affären, tex som jag gjorde med limefrukterna. Strössel och tårtpynt kan man ibland hitta väldigt billigt på lågprisaffärer och det är precis samma sak som det man köper på vanliga affärer.
   Jag bakar ofta bröd med frukt som har börjat bli dålig och om jag har tex köttfärssås eller skinka över blir det ofta piroger, mycket fiffigt att stoppa i frysen!

   Radera
 2. Hej Snålmor, vilken kul och sparsam idé att göra marmelad på limeskalen som du ändå skulle kasta. Har du recept på så där ungefär? Jag använder ofta citroner och citronsaft i matlagning. Undrar just om jag kunde slänga skalen i frysen (om jag bara använt saften) och spara dessa tills jag har tillräckligt många att göra marmelad på?

  SvaraRadera
 3. Hej!
  6 limefrukter
  1 liter vatten
  7 dl syltsocker

  Mixa eller skär i små bitar, koka sedan i 20 minuter. Tillsätt sockret och koka 2 minuter till.

  Att frysa skalen tills man har nog till marmelad är en finfin idé, jag har själv restlådor av olika slag i frysen som fylls på eftersom och så småningom blir nya saker. Lycka till med din marmelad!

  SvaraRadera