torsdag 24 juli 2014

Supersparare eller superskämmiga snåljåpar?

De flesta Snålmödrar i vårt avlånga land hade nog hört talas om och sett fram emot programmet på en kommersiell kanal som hade premiär i måndags. Jag talar om programmet med stort P eller kanske snarare stort S som i Superspararna. Eller Snåljåpar. Superskämmiga Snåljåpar.

Det finns såklart inget definierat manifest för att vara en Snålmor och själva rörelsen köpstopp möter ofta gördetsjälvare och minimalism i en härlig röra av att bara inreda med loppisfynd, äta ekologiskt och odla egna grönsaker. Vi är rätt många som ryms under det här paraplyet och en och annan riktig hederlig gammal snåljåp finns det såklart också med. Däremot kan jag inte säga att jag på något vis kan känna igen mig de märkliga muppar som deltar i programmet.

Nog är de sparsamma vilket såklart är en uppskattad egenskap i en Snålmors ögon men oärlighet och genuin snålhet är det inte. Programmet har nämligen deltagare som tycker att det var helt okej att ta saker man behöver från snabbmatsrestauranger istället för att köpa dem från affären. Det handlade om kryddor och några nävar toalettpapper, alltså inget av större värde, men principen att ta istället för att betala är inte okej. De inblandade personerna var unga och hade ett litet barn, jag hoppas att deras låga ålder i kombination med att tycka att det är häftigt att synas i tv ligger bakom deras beslut att framstå som idioter inför en massa personer som inte känner dem. Det framgick inte om de hade arbeten eller inte men jag fick intrycket av att det inte var så. Jag vet hur det är att vara ung och utan pengar och hur jobbigt det kan kännas att köpa toalettpapper när man knappt har råd med mat trots att man inte köper något annat än det mest nödvändiga. Det är jättejobbigt. Fast det kan ändå inte bli okej att ta saker utan att betala, var ska vi annars dra gränsen? Om det är okej för unga fattiga människor att stjäla kryddor och toalettpapper, är det då okej för mig som vuxen med högre inkomst att sno en fläskfilé ifall jag är i ett sådant ekonomiskt läge att det känns kärvt?

En annan av deltagarna var en 23årig ung man som hade något slags säljarjobb och ville bli miljonär. Han jobbade verkligen hårt och hade en hög materiell standard för sin ålder utan att vara satt i skuld som det verkade. Det fanns också en familj med två barn och en "tant" som han undanhöll information om hur torktumlaren fungerade ifrån. Det sparade nämligen honom 1200 kronor per år att hon inte fick använda den utan hängtorkade all tvätt. Att han snusade verkade dock inte bekymra honom då han valde att baka sitt eget snus vilket kostade honom 300 kronor för 6 stockar snus. Det var för all del billigt snus det men beroende på hur mycket han snusar gissar jag ändå att det kostar familjen mer än 1200 kronor per år.

Många bloggare med intresse för privatekonomi har nämnt programmet och ställer sig negativa till det mesta med hur ekonomiskt sinnade personer framställs. Jag kan inte göra något annat än att instämma i kören då jag blir otroligt irriterad över bilden som kanal 5 väljer att skapa av personer som vill leva sparsamt. Det är så uppenbart att man ska förfäras och skratta åt deltagarna och jag blir lite fundersam på vem som ligger bakom programmet. Hade man velat göra ett seriöst program om personer med en sparsam livsstil anser jag att det finns BETYDLIGT mycket bättre personer att vända sig till. Jag hoppas att det tar sig längre fram i serien.

2 kommentarer:

 1. Jag tyckte att det var genant att titta på programmet. För mig kändes det att programmakarna låtsades ta detta på alvar och lät ett par ungdomar att göra sig till åtlöje. Det som var en bra och välbehövlig programidé i grunden blev till en freakshow.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu när serien lider mot sitt slut måste man ju konstatera att det inte blev bättre. Även om mer vettiga personer deltog, tex Göran Torin med sin underbara livsfilosofi, så var ju hela tiden undertonen att man skulle tycka att det fånigt pinsamt med de här snåljåparna som inte har shopping som hobby och kokar sin egen deo.

   Jag håller absolut med om att det behövs ett program som på ett seriöst vis tar upp och visar i många fall gamla goda kunskaper om att ta tillvara det man har och hjälpa människor att se ett alternativ till att bara köpa och köpa och köpa. Det ligger helt rätt i tiden att ta de här frågorna på allvar men det verkar väldigt svårt för media att göra det.

   Radera