På bilden ser vi då en av dessa skinkor på väg att svepas in i folie. Den har smaksatts med äpple, lök och citronsaft och bakas ungefär 60 minuter per kilo på 150 grader. Det bästa är egentligen att använda ugnstermometer men min är tyvärr trasig så det fick bli lite på känn vilket blev bra, en mer välsmakande skinka än denna har vi inte fått till tidigare.
När man kokat, eller ugnsbakat om man ska vara verkligen petig, sin skinka så har man förutom en färdig skinka också skinkspad. Det är en av ingredienserna i maträtten "blöta" som är bröd uppblött i skinkspad. Man doppar alltså bara brödet helt snabbt med hjälp av en hålslev och lägger det sedan på en tallrik. Det är en vanlig rätt till jul och kallas då dopp i grytan men i mina hemtrakter äts den nog egentligen året runt och går då under namnet blöta. Den kan göras med både mjukt och hårt bröd, vörtlimpa är vanligast om man använder mjukt bröd och ljusugnsbröd ifall det är hårt bröd. Jag har inga belägg för detta men jag TROR att det är vanligare här där jag bor att använda ljusugnsbröd. Blött bröd i sig självt är ingen kulinarisk upplevelse utan något slags smakstärkande tillbehör krävs det. Smör, gärna extrasaltat, senap, sirap, äppelmos och kaviar är några av de varianter jag har stött på. Har man torrt gammalt ljusugnsbröd och känner ett inre tvång att ta tillvara så kan man också använda köttbuljong för att tillreda sig en tallrik blöta, ett perfekt sätt att se till att inte minsta smula förfars!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar