fredag 11 oktober 2013

Snålmors fruktbröd!

Fick ett önskemål om receptet på restbrödet som tar tillvara på självmordsbenägen frukt eller kokt överbliven potatis!

Övermogen frukt eller potatis motsvarande 2 medelstora äpplen
50 gram smör
5 dl mjölk
1 paket torrjäst
2 tsk salt
2 tsk socker
3 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl

Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 40 grader vilket är något varmare än fingervarmt.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt mjölksmöret.
Knåda till deg.
Skala frukterna och mixa/mosa med lite vätska. Knåda in i degen.
Jäs 30 minuter.
Häll ut i långpanna och tryck ut. Går enklast om man strör över mjöl då degen är rätt lös i konsistensen.
Jäs 30 minuter.
Skär i rutor rakt igenom och grädda i 14 minuter i 225 grader.

Själv har jag prövat med äpple, banan, plommon och potatis och tycker det är lika spännande varje gång att se hur resultatet blir!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar