måndag 23 december 2013

Veckans vettiga val vecka 50 och 51

Dagarna som föräldraledig har en tendens att flyta ihop och flyta iväg en smula, jag tänker ofta att jag måste komma ihåg att skriva ned saker men gör det ack alltför sällan. Jag försöker stå ut med min egen glömska och hoppas att andra också gör det. :)
En sak som jag äntligen tagit tag i, och nu pratar vi om något som jag vetat om i flera år men aldrig riktigt orkat hugga tag i; onödiga försäkringar. Har genom mitt fackförbund haft kvar några väldigt billiga försäkringar från tiden före sambon hade fast jobb. Sedan ett flertal år tillbaka har han det och även ofantligt mycket bättre försäkringsskydd för oss genom sitt fackförbund. Premien för mina försäkringar har iofs varit väldigt låg, därför har jag heller inte brytt mig men främst har det handlat om brist på ork att ta reda på exakt VAD försäkringarna innehåller och vad jag betalar. Nu till det nya året kom ett användarnamn och lösenord så jag kunde gå in och titta. Sen slog jag snabbt till. När jag ändå var igång så sa jag upp min ämneslärartidning som jag iofs brukar läsa men mest blir deprimerad av eftersom jag aldrig orkar ta till mig och genomföra alla inspirerande tips. Dessutom finns den att läsa på min arbetsplats vilket gör en prenumeration onödig. Summan för dessa besparingar är ungefär en hundring i månaden. Det gör alltså 1200 på ett år vilket inte är enorma summor det heller men dock är pengar. Till exempel är det mina matpengar för en månad vilket inte är fy skam.

Till min farmor svängde jag ihop en egen julgrupp av saker som jag köpt på loppis eller bytt till mig under året. En liten blomma var jag förstås tvungen att köpa men den totala kostnaden blev kanske 30 kronor istället för 99 kronor som var den billigaste jag kunde hitta i stan. Dessutom känns det roligt att ha gjort den själv, jag brukar försöka göra en varje jul eftersom hon blir så glad.

Tomtedräkt till dottern blev det också av tyger som blivit över från dräktskapande sedan tidigare. Nya julgardiner svängde jag också ihop av rester sen förr, blev väldigt snyggt om jag får säga det själv även om de var väldigt enkla.

Reflekterat över kostnaden på nikotinfritt snus och över hur inställningen förändras från att tycka att 200 kronor i veckan är helt okej för vanligt snus men att 70 kronor för nikotinfritt är lite onödiga utgifter. Jag är så stolt och glad över att jag lyckats sluta iallafall, så sjukt onyttigt och galet onödigt och dyrt!

Genomfört pysseleftermiddag för byns barn med lyckat resultat, alla verkade nöjda och glada och trivdes! Jag var mest glad över ett par som dök upp som tidigare inte varit med på gemensamma saker men som nu verkar våga sig fram för att vara med, jätteroligt! Det visade sig att jag och pappan hade ett gemensamt intresse för fantasy och diskuterade länge och väl skillnaderna mellan orcher och Uruk hai, bägge två raser som förekommer i boken Sagan om Ringen.

Tillverkat egna julklappar i form av ljus, marmelad och goda skorpor! Skorporna fick bo i burkar med lock och pyntades upp med lite tyg och band. Det var roligt att göra egna klappar, framförallt eftersom mitt stora barn kunde vara med på allt och det blev en fin stund för henne och mig. Sen fick hon slå in alla sakerna och ge bort dem från sig själv.


Kopparna är köpta på loppis redan i somras med avsikten att bli just fina ljushållare. Jag hade även ordnat fina gröna koppar med fat och vackra blommönster som blev ljus även de. Ett separat inlägg om just ljustillverkning kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar