onsdag 25 december 2013

Nu har vi ljus här i vårt hus....

Jag har på flera ställen snubblat över tipset att göra sina egna ljus. Dels för att vara ekonomisk och ta tillvara på resurser, dvs inte slänga ljusstumpar i onödan, men också för att skapa vackra presenter av udda kaffekoppar eller andra passande kärl. Jag har tänkt att det där vore något för min flicka att få pröva på, hon är förstås alldeles för liten för att själv smälta stearin och hålla på men vara med vid tillverkningen klarar hon absolut! Jag tycker också att det är bra att lära barnen hur saker tillverkas för att lära dem att inte vara rädda för att försöka göra saker själv.

Sagt och gjort så har jag sedan i somras hållit utkik efter både ljusmassa och fina koppar. Några hittade jag på loppis i somras, de var helt ljuvligt söta med ett stiliserat mönster av blåbär men tyvärr utan fat. Resten av kopparna, som anlände med både fat och assietter, var gröna med ett slags allmogemönster och kom till oss genom ett byte. Damen som ägde dem ville gärna ha en burk av mina hembakta daimsnittar så det löste sig fint! Jag limmade fast kopparna på faten innan vi satte igång.

Bäst och billigast vid ljustillverkning är förstås att använda ljusstumpar som man har hemma eller får av snälla vänner. Någon tipsade om att kyrkor är ett hejans bra ställe att få ljusstumpar på då de är storkonsumenter av ljus, det kan nog vara värt att undersöka närmare! Jag hittade istället en papperspåse full med ljus av olika slag i en bytargrupp på Facebook och bytte till mig dem mot 2 kilo strösocker. Det var ju egentligen ljus som redan var fina och klara men jag tyckte det passade utmärkt för att visa min dotter hur man gör samt att det skulle bli fint med lite olika färger eftersom de flesta ljusen var gröna och blå. Det gick också utmärkt att pilla loss vekarna från dem och använda i de nya ljusen vilket var tur då jag inte alls tänkt på att köpa vekar!

Vi skar ner ljusen i mindre bitar och smälte dem sedan i en metallskopa över ett vattenbad och hällde över i kopparna när det smält. Det blev ett par omgångar innan det var klart. Ganska knepigt var det att hälla från skopan utan att spilla och jag tror inte att skopan kommer användas mer på det där sättet iallafall. Bäst vore nog en tillbringare i rostfritt stål. Egentligen bör man använda kastruller, byttor och verktyg man inte är rädd om eftersom stearinet fastnar i typ allt och mer än gärna hamnar där man inte vill ha det. Jag har induktionshäll som är väldigt ny och har därför bara väldigt nya pannor och ingen som jag vill donera till ljustillverkning. Därför fick jag diska och gno rätt ordentligt innan allt var borta ur pannan och likaså ur metallskopan. I en annan blogg fick jag tipset om att använda glasflaskor, konservburkar eller gamla marschallburkar för att ställa i vattenbadet. Det ska jag pröva nästa gång.

Sen gav vi som sagt bort de flesta i julklapp. De som öppnade ett paket med ett hemgjort ljus i såg väldigt glada ut och tyckte det var fint. Nu var ju givaren iofs ett femårigt barn men oavsett det så blev det väldigt fina ljus och kopparna var vackra.
Det är absolut ett pyssel jag kommer använda mig av fler gånger, nästa gång ska jag försöka gjuta i konservburkar får vi se vilken modell jag gillar bäst! Konservburkar är lätt att få tag på gratis och har ju ett innehåll om man köper dem på affären till skillnad från kopparna som egentligen bara är en utgift, omän en mycket liten sådan. Men många bäckar små som det heter och jag är hursomhelst nyfiken på vad som blir finast. Konservburken kan man ju pynta och göra fin på ett helt annat sätt än koppen, den är ju liksom det den är. Vi får se helt enkelt!


2 kommentarer:

  1. Jag smälter stearinet (från bla. kyrkan) i konservburkar. Använder speciell tång (finns på slöjd-detaljer) för att få bra grepp när man ska tömma upp i ljusformen.
    Mjölkkartonger, engångsmuggar mm går fint att använda som form. Bara att göra hål i botten och sticka i veken, tejpa eller "kludda" fast den, så stearinet inte rinner ut (bra att ha en skål kallt vatten tillgängligt om det ändå skulle börja läcka, då kan man doppa ner formen där och få stopp på läckaget ganska snabbt). I andra änden knyter man fast veken i en pinne så den spänns.
    Det som är uppåt när man tömmer i stearinet, blir sedan neråt på ljuset.
    Jag gillar att ha "verktyg" just för detta ändamål, just för att det kladdar och tar sån tid att rengöra. En sån där fristående kokplatta är ju toppen, tror de går att finna på loppis.
    Hmmm... var jag till någon hjälp nu, eller krånglade jag bara till det?? ;)

    http://x-handarbete-pyssel.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. Oj, jag upptäckte dina goda råd först nu, tack så mycket för din feedback! :) Smarta tips som jag tar med mig till nästa försök!

    SvaraRadera